Tlamatá ryba

10.2.2016
Citace:
S.J.Coatham et al., Was the Devonian placoderm Titanichthys a suspension feeder? Royal Society Open Science, 1 May 2020, Volume 7Issue 5, doi: 10.1098/rsos.200272
Zdroj
Umělecká rekonstrukce ryb Rhinconichthys, obr.Robert Nicholls,  DePaul University.

Zkameněliny 92 milionů let starých druhohorních ryb z období křídy s extrémně velkou tlamou popsal americko-britský paleontologický tým vedený Anthony Maltesem z coloradského Rocky Mountain Dinosaur Resource Center. Za živa dosáhly délky 2 - 2,7 metru. Jak vidíme na obrázku (Robert Nicholls, DePaul University), pomocí obludně rozevřené tlamy filtrovaly z vody plankton. Živily se tedy podobně, jako některé současné velryby. U ryb tento způsob obživy není příliš běžný. K udržení tlamy v rozevřené poloze sloužil pár specializovaných kostí, které fungovaly jako páky. Z celého světa známe jen tři dochované fosilie těchto ryb rodu Rhinconichthys, a to z jihovýchodního Colorada, japonského ostrova Hokkaidó a Anglie. Vzdálenost nalezišť svědčí o jejich prakticky celosvětovém rozšíření.

Takhle nějak vypadal Titanichthys při filtrování planktonu, což musel dělat skoro pořád, obr. Mark Witton.20.5.2020: Malá pevnost spodní čelist 380 milionů let starého až 10 metrů dlouhého pancířnatce Titanichthys naznačuje, že se nejspíš také živil filtrováním palnktonu z vody. „Ukázalo se, že dolní čelist Titanichthys je mechanicky mnohem méně robustní než dolní čelist jiných pancířnatců. Jejich krmné strategie jsou proto pro Titanichthys vyloučeny, protože jeho čelist by sotva dokázala odolat vysokým mechanickým zatížením, která vznikají při konzumaci větší kořisti," https://www.wissenschaft.de/erde-klima/urzeitlicher-panzerriese-filterte-wasser/uvedl první autor publikace? Samuel J. Coatham z University of Bristol. Pancířnatci (Placodermi), dříve zvaní pancéřnaté ryby, jsou mořští obratlovci tvarem těla připomínající ryby. Žili v prvohorách od spodního devonu po spodní karbon. Tělo jim pokrývá brnění z kostěných desek. Již tehdy platilo, že nejvíce dorostete požíráním těch nejmenších, jako dnešní velryby anebo mohutný žralok velrybí neboli obrovský (Rhincodon typus, angl. whale shark) nebo žralok veliký (Cetorhinus maximus, angl. basking shark).

 
Odeslat komentář k článku "Tlamatá ryba "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Tlamatá ryba " e-mailem

Diskuse/Aktualizace